Αντιμετωπίζοντας τον θυμό του παιδιού μου!
Γράφει η Μαρία Παραγιουδάκη, Δασκάλα και Ψυχολόγος.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, που νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι! Πολύ συχνά λοιπόν ως γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον θυμό του παιδιού μας, το οποίο μάλιστα ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του σε πολύ έντονο βαθμό και να δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα κατανοήσει.
Η διαχείριση των έντονων συναισθημάτων του παιδιού δυσκολεύει συχνά κι εμάς τους γονείς. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει, γιατί πολλές φορές κι εμείς οι ενήλικες δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τα δικά μας έντονα συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας και να αντιδράμε σπασμωδικά. Είναι επομένως πολύ πιθανό να παρασυρθούμε από το δικό μας έντονο συναίσθημα και να ανταπαντήσουμε με φωνές, τιμωρίες, χαρακτηρισμούς, κλιμακώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα ένα μικρό παιδί που είναι θυμωμένο συχνά χαρακτηρίζεται ως:
Παράλογο <<Μα καλά, θύμωσες επειδή σου έβαλα άλλο χρώμα πιάτο;>>
Υπερβολικό <<Πώς κάνεις έτσι;>>
Κακομαθημένο <<Πάντα έτσι κάνεις! Νομίζω σε έχουμε κακομάθει!>>
Αστείο <<Έχεις πολλή πλάκα, όταν κάνεις αυτή την γκριμάτσα!>>
Το συναίσθημά του λοιπόν τείνει να μην θεωρείται σημαντικό και να υποβαθμίζεται, ενώ αποτυγχάνουμε και στο να πετύχουμε το πιο σημαντικό: να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίζει τον θυμό του με τρόπους που να είναι κατανοητοί και υγιείς!
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;
- Αποδέχομαι το συναίσθημά του και το λεκτικοποιώ! Με τον τρόπο αυτό το βοηθώ να μάθει να το αναγνωρίζει κι εκείνο σε ανάλογες καταστάσεις, προκειμένου να μπορέσει να το διαχειριστεί.
- Το συγκρατώ ώστε να μην κάνει κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο, ενώ προσπαθώ να μην παίρνω προσωπικά όσα μου λέει. Σκέψου άλλωστε ότι πάνω στο θυμό μας μπορεί να πούμε κι εμείς πράγματα που δεν τα εννοούμε!
- Αντιλαμβάνομαι ότι πίσω από τον θυμό του συχνά κρύβεται προσπάθεια για σύνδεση. Στα παιδιά άλλωστε, ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα απόρριψης. Προσφέροντας αγκαλιές και αγάπη, μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αισθανθεί ασφαλές. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι ακόμα κι όταν θυμώνει, η αγάπη μου για εκείνο δεν αλλάζει!
- Επιλέγω μια στιγμή που το παιδί μου είναι πιο ήρεμο, για να συζητήσω μαζί του για όσα έγιναν. Είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί πρώτα η κατάσταση, ώστε να μπορέσω να κάνω μια ήρεμη και ουσιαστική συζήτηση μαζί του.
- Ακούω το παιδί μου: Κάνω διάλογο και ακούω τι έχει να μου πει το παιδί μου, ώστε να μπορέσω να καταλάβω την αιτία του θυμού του, η οποία δεν είναι πάντα προφανής. Αυτό μπορεί να με βοηθήσει να κατανοήσω τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και να το βοηθήσω να αντιληφθεί και το ίδιο τις αιτίες του θυμού του.
- Εκπαιδεύω το παιδί μου για τα συναισθήματα: Του εξηγώ ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται θυμό, αλλά και ότι υπάρχουν τρόποι να τον αντιμετωπίζει χωρίς να βλάπτει τον εαυτό του ή τους άλλους.
- Δίνω επιλογές για το πώς να αντιμετωπίσει τον θυμό του με υγιή τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει κάτι που θα τον εκτονώσει, να πάρει βαθιές ανάσες, να απομονωθεί, να ζωγραφίσει πώς νιώθει.
Ονομάζομαι Μαρία Παραγιουδάκη.
Είμαι Δασκάλα και Ψυχολόγος, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι ως δασκάλα στο δημόσιο σχολείο. Έχω ολοκληρώσει το ετήσιο πρόγραμμα “Παιδοψυχολογία: Ολιστική Προσέγγιση” της Παντείου, καθώς και επιμορφωτικά προγράμματα από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και φορείς με ποικίλη θεματολογία (ανάπτυξη του παιδιού, συναισθηματική αγωγή, θετική ψυχολογία, όρια, πένθος, διαζύγιο, επιθετικότητα, συνθετική ψυχοθεραπεία κ. α.) Είμαι επίσης μαμά 3 μικρών παιδιών!
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω mail:
Εmail: mariaparag@gmail.com ή μέσω του προφίλ μου @psy_mama_ στο Instagram