Αντιμετωπίζοντας τον θυμό του παιδιού μου

Αντιμετωπίζοντας τον θυμό του παιδιού μου!

Γράφει η Μαρία Παραγιουδάκη, Δασκάλα και Ψυχολόγος.

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, που νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι! Πολύ συχνά λοιπόν ως γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον θυμό του παιδιού μας, το οποίο μάλιστα ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του σε πολύ έντονο βαθμό και να δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα κατανοήσει.

Η διαχείριση των έντονων συναισθημάτων του παιδιού δυσκολεύει συχνά κι εμάς τους γονείς. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει, γιατί πολλές φορές κι εμείς οι ενήλικες δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τα δικά μας έντονα συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας και να αντιδράμε σπασμωδικά. Είναι επομένως πολύ πιθανό να παρασυρθούμε από το δικό μας έντονο συναίσθημα και να ανταπαντήσουμε με φωνές, τιμωρίες, χαρακτηρισμούς, κλιμακώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Αντιμετωπίζοντας τον θυμό του παιδιού μου

Πιο συγκεκριμένα ένα μικρό παιδί που είναι θυμωμένο συχνά χαρακτηρίζεται ως:

Παράλογο <<Μα καλά, θύμωσες επειδή σου έβαλα άλλο χρώμα πιάτο;>>
Υπερβολικό <<Πώς κάνεις έτσι;>>
Κακομαθημένο <<Πάντα έτσι κάνεις! Νομίζω σε έχουμε κακομάθει!>>
Αστείο <<Έχεις πολλή πλάκα, όταν κάνεις αυτή την γκριμάτσα!>>

Το συναίσθημά του λοιπόν τείνει να μην θεωρείται σημαντικό και να υποβαθμίζεται, ενώ αποτυγχάνουμε και στο να πετύχουμε το πιο σημαντικό: να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίζει τον θυμό του με τρόπους που να είναι κατανοητοί και υγιείς!

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Ονομάζομαι Μαρία Παραγιουδάκη.
Είμαι Δασκάλα και Ψυχολόγος, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι ως δασκάλα στο δημόσιο σχολείο. Έχω ολοκληρώσει το ετήσιο πρόγραμμα “Παιδοψυχολογία: Ολιστική Προσέγγιση” της Παντείου, καθώς και επιμορφωτικά προγράμματα από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και φορείς με ποικίλη θεματολογία (ανάπτυξη του παιδιού, συναισθηματική αγωγή, θετική ψυχολογία, όρια, πένθος, διαζύγιο, επιθετικότητα, συνθετική ψυχοθεραπεία κ. α.) Είμαι επίσης μαμά 3 μικρών παιδιών!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω mail:
Εmail: mariaparag@gmail.com ή μέσω του προφίλ μου @psy_mama_ στο Instagram

επιστροφή στην αρχική

παιδικά βιβλία

δραστηριότητες & χειροτεχνίες

εκτυπώσιμο υλικό

προϊόντα φροντίδαςblog

pinterest & instagram

Προβληθείτε μέσα από τη σελίδα μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *