Ζωγραφική

Xειροτεχνίες-ζωγραφική, ποια τα οφέλη στα παιδιά

Ζωγραφική

 Η ζωγραφική αποτελεί για τα παιδιά μια αγαπημένη ενασχόληση από την πιο μικρή ηλικία έως και την μεγαλύτερη. Στα παιδιά δίνουμε από πολύ νωρίς τον πρώτο τους μαρκαδόρο για να τραβήξουν γραμμές και να μουτζουρώσουν το χαρτί (πάντα υπό την επίβλεψή μας).

Μέσα από τις ζωγραφιές  τα παιδιά εκφράζουν  τον εσωτερικό τους κόσμο, μαθαίνουν τα συναισθήματα τους και τα αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί.  Την ώρα της δημιουργίας είναι το υποσυνείδητο τους που κρατάει το μολύβι και το μαρκαδόρο και επιλέγει τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε προσοχή στις ζωγραφιές των παιδιών μας καθώς μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά για την ψυχολογία τους.

Οι ζωγραφιές οξύνουν την φαντασία των παιδιών, την δημιουργικότητα και την έμπνευση. Μέσα από τη διαδικασία αυτή καταφέρνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις τους , τις εικόνες που έχουν στο μυαλό τους από μια βόλτα ή από ένα παραμύθι.

Είτε πρόκειται για απλές γραμμές είτε για πιο σύνθετες ζωγραφιές, τα παιδιά νιώθουν ευχαρίστηση, χαρά αλλά και αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα που κατάφεραν. Η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και ο οπτικοκινητικός συντονισμός (συντονισμός του χεριού με το μάτι) προστίθενται στα οφέλη της ζωγραφικής.

Ζωγραφική

Χειροτεχνίες

Τα παιδιά λατρεύουν να πειραματίζονται με διαφορά υλικά, να κόβουν, να χρησιμοποιούν την κόλλα και να φτιάχνουν μια κατασκευή ακριβώς όπως την είχαν στο μυαλό τους. Η ενασχόληση τους με τις χειροτεχνίες δεν έχει ηλικιακό όριο καθώς μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τις μικρές ηλικίες , πάντα με την καθοδήγηση  και την επίβλεψη μας.

Μέσα από τις χειροτεχνίες  τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικές υφές, όπως είναι τα χαρτόνια, τα πομ-πομ, το γκοφρέ χαρτί, τα κουμπάκια, τα χάρτινα πιάτα, τα κουδουνάκια κ.α Εξάλλου όπως γνωρίζουμε τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους και οι χειροτεχνίες είναι ένας από τους κατάλληλους τρόπους.

Όπως  ακριβώς και με τη ζωγραφική, έτσι και στις χειροτεχνίες τα παιδιά καταφέρνουν να εξωτερικεύουν τον εσωτερικό τους κόσμο, να τον εκφράσουν πάνω σε αυτό που δημιουργούν και τελικά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους.

Σημαντικό όφελος είναι η διασκέδαση, η ψυχαγωγία και η χαρά που αισθάνονται. Τα θετικά συναισθήματα ενισχύονται περισσότερο καθώς δίνουν μορφή σε αυτό που δημιουργούν, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση τους, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την επιμονή στην επίτευξη του στόχου τους.

Η λεπτή κινητικότητα και ο οπτικοκινητικός συντονισμός είναι από τα πολύ σημαντικά οφέλη της ενασχόλησης τους με τις χειροτεχνίες, όπως και η συγκέντρωση τους την ώρα της δημιουργίας.

Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την εικαστική ενασχόληση των παιδιών είτε της ζωγραφικής είτε της χειροτεχνίας, δημιουργώντας μια γωνιά καλλιτεχνικών μέσα στο δωμάτιο τους ή τον χώρο παιχνιδιού. Η γωνιά αυτή θα περιλαμβάνει διάφορα υλικά, κόλλες, ψαλίδια, μπογιές, διακοσμητικά, χαρτόνια διαφορετικών υφών αλλά και πολλά φυσικά υλικά, όπως κουκουνάρια, φύλλα, κλαδιά κλπ.

Xειροτεχνίες-ζωγραφική

Διαβάστε επίσης

messy & sensory play

συμβολικό παιχνίδι

κατασκευές lego

παζλ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *