Τι είναι το sensory play και ποια τα οφέλη του
Τα παιδιά από τη γέννηση τους μαθαίνουν μέσα από τις αισθήσεις τους (ακοή, όραση , όσφρηση, γεύση) και αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους λαμβάνοντας νέες πληροφορίες μέσω των ερεθισμάτων. Τα αισθητηριακά συστήματα που έχουμε όλοι , αποτελούν τον κύριο μηχανισμό με τον οποίο λαμβάνει τα φυσικά ερεθίσματα και τα μετατρέπει σε πληροφορίες και έπειτα σε γνώση. Κατανοώντας αυτή τη θεωρία αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα αισθητηριακά παιχνίδια (sensory play) στην ανάπτυξη των παιδιών.
Εξάλλου αυτό είναι και το πρώτο τους παιχνίδι , να χρησιμοποιούν την αφή και τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Από νεογέννητα έως και βρέφη μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά παιχνίδια με διαφορετικές υφές, χρώματα και ήχους( μαλακές μπάλες, κουδουνίστρες, μόμπιλ). Καθώς μεγαλώνουν μπορούμε να δημιουργήσουμε στο σπίτι δικά μας αισθητηριακά παιχνίδια , όπως είναι το παιχνίδι με όσπρια, βαμμένο ρύζι, λάσπη αλλά και χιόνι (όλα αυτά υπό την επίβλεψη μας).
- Παιχνίδι με ουράνιο τόξο από ρύζι (ή ρεβίθια, φασόλια)
Θα χρειαστούμε: ρύζι, σακουλάκια, χρώματα ζαχαροπλαστικής, λίγο ξύδι
Χωρίζουμε το ρύζι σε 4 σακουλάκια(ανάλογα πόσα χρώματα θέλουμε να δημιουργήσουμε), προσθέτουμε σε κάθε σακουλάκι μια κουταλιά της σούπας ξύδι και μισή κουταλιά του γλυκού χρώμα , κλείνουμε καλά τα σακουλάκια και κουνάμε πολύ καλά μέχρι να πάει παντού το χρώμα. Στη συνέχεια αφήνουμε να στεγνώσει το ρύζι και είναι έτοιμο. Μπορείτε να δημιουργήσετε και συνδυασμούς χρωμάτων , όπως μπλε +κίτρινο= πράσινο. Το ρύζι μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και για μελλοντικές δραστηριότητες.
Δραστηριότητα: Βάζουμε το ρύζι σε ένα διάφανο μπολ ή πυρέξ και δίνουμε στα παιδιά κουτάλια, μικρά ποτηράκια ή ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε για να παίξουν και να πειραματιστούν με τις υφές, να παρατηρήσουν τα χρώματα αλλά και να ακούσουν τον ήχο του ρυζιού καθώς πέφτει πάνω στο γυαλί.
Επίσης μπορούμε να κρύψουμε μικρά πομ πομ, τουβλάκια ή παιχνιδάκια και να ζητήσουμε από τα παιδιά να τα ανακαλύψουν. Σε μεγαλύτερα παιδιά κρύβουμε αριθμούς ή γράμματα με σκοπό να τα ανακαλύψουν και να τα τοποθετήσουν στη σωστή σειρά.
- Παιχνίδια στο χιόνι
Θα χρειαστούμε: μαγειρική σόδα και μαλακτικό για τα μαλλιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε περίπου 3 κούπες μαγειρική σόδα και 1 κούπα μαλακτικό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί η υφή χιονιού. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλη σόδα μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
Δραστηριότητα: Σε μια μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε το χιόνι , μικρά αυτοκινητάκια, κουμπάκια ή ότι άλλο χρειαστούν τα παιδιά γiα να φτιάξουν ένα χιονισμένο σκηνικό και μια ιστορία.
- Ηφαίστειο από σόδα
Θα χρειαστούμε: σόδα , ξύδι, ποτήρια και χρώματα ζαχαροπλαστικής
Δραστηριότητα: Μέσα στα ποτήρια βάζουμε αρκετή ποσότητα σόδας και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Σε άλλο κύπελλο βάζουμε ξύδι και το δίνουμε στα παιδιά για να το προσθέσουν στη σόδα. Μόλις το βάλουν η σόδα σε συνδυασμό με το ξύδι θα φουσκώσουν και θα δώσουν την αίσθηση ενός ηφαιστείου.
- Τι μυρίζω; Τι τρώω; Τι πιάνω;
Θα χρειαστούμε: διάφορα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, διαφορετικές γεύσεις από τρόφιμα (μέλι για το γλυκό, λεμόνι για το ξινό, κακάο για το πικρό και αλάτι για το αλμυρό)
Δραστηριότητα: Κλείνουμε τα μάτια των παιδιών (εάν δεν επιθυμούν τότε απλά τους ζητάμε να τα κρατήσουν κλειστά) και τους δίνουμε να τα πιάσουν φρούτα και λαχανικά, να τα μυρίσουν και να τα αναγνωρίσουν. Στη συνέχεια τους δίνομε να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις και να καταλάβουν εάν είναι γλυκό, αλμυρό, ξινό ή πικρό.
Τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι πολλά, εκτός από την αντίληψη που είπαμε προηγουμένως. Συμπεριλαμβάνονται η ψυχαγωγία, η επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη λεξιλογίου, η επαφή με τα υλικά, η οπτικοκινητική ανάπτυξη (συντονισμός χεριού και ματιού), οι μαθηματικές έννοιες (τοποθετώ τα υλικά σε ποτηράκια, βάζω μέσα σε κουτιά πράγματα κλπ), η συγκέντρωση, η ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας και η επίτευξη του στόχου.
Ως γονείς χρειάζεται να παρέχουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον που θα ενισχύει την ανακάλυψη, τον πειραματισμό και την περιέργεια των παιδιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύουμε μια περιουσία για απλές αισθητηριακές ασκήσεις, όταν τα περισσότερα υλικά βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας και έξω στη φύση. Το καλύτερο περιβάλλον ανάπτυξης των αισθήσεων είναι η φύση και η εξερεύνηση της.