Τα οφέλη του puzzle

Τα οφέλη του puzzle στα παιδιά

Τα πάζλ είναι από τα  παιχνίδια που δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή των παιδιών. Υπάρχουν πάζλ για τις πολύ μικρές ηλικίες αλλά και πάζλ πιο σύνθετα για τα μεγαλύτερα παιδιά και φυσικά και για τους ενήλικες.

Μέσα από την ενασχόληση του παιδιού με το puzzle καταφέρνει να ενισχύει την λεπτή κινητικότητα, δηλαδή τους μικρούς μυς των δαχτύλων, του χεριού και του καρπού. Καθώς ο οπτικοκινητικός συντονισμός ( συντονισμός χεριού και ματιού) αναπτύσσεται, το παιδί καταφέρνει πιο εύκολα να τοποθετεί τα κομμάτια στη σωστή τους θέση.

Σημαντικό όφελος είναι η συγκέντρωση, η παρατηρητικότητα, η επίλυση προβλημάτων και η εξάσκηση της μνήμης. Το παιδί χρειάζεται χρόνο και συγκέντρωση για να εργαστεί πάνω στο puzzle και να βρει τα σωστά κομμάτια. Για να το επιτύχει αυτό απαιτείται υπομονή και επιμονή στην επίτευξη του στόχου,  καθώς θα χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να βρεθεί το σωστό κομμάτι.

Μόλις καταφέρει να το ολοκληρώσει, νιώθει αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, πιστεύει στις δυνατότητες του και αισθάνεται πιο ανεξάρτητο. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να προορίσουμε την θέληση μας να βοηθήσουμε στο puzzle και απλά να  παρατηρούμε χωρίς να επεμβαίνουμε.

Μέσα από τα puzzle το παιδί κατανοεί τις χωροταξικές και μαθηματικές έννοιες , αναπτύσσει το λεξιλόγιο του και εξασκεί τη λειτουργία του εγκεφάλου κάνοντας λογικομαθηματικές σκέψεις. Η αναζήτηση των σωστών κομματιών, η κατανόηση της εικόνας που απεικονίζεται στο κομμάτι και η τοποθέτηση του στη σωστή πλευρά, «αναγκάζει» το μυαλό να κάνει συνδυαστικές σκέψεις, να δυναμώσει τη μνήμη και να κατανοήσει με μαθηματικούς τρόπους τα χωρικοταξικά όρια.

 Μην ξεχνάμε πως σε κάθε δραστηριότητα μεγάλος στόχος και όφελος είναι η διασκέδαση και η ψυχαγωγία.

Τα οφέλη του puzzle

0-1 έτους: Υπάρχουν στην αγορά μεγάλα puzzle με αριθμούς/ οχήματα/ σχήματα τα οποία κατά κύριο λόγο τα χρησιμοποιούμε για προστατευτικά πατώματος αντί χαλιού. Είναι ένας εύκολος τρόπος να έρθουν σε επαφή με τα κομμάτια που μπορούν να βγάλουν και να βάλουν στην θέση τους και φυσικά να τα μασήσουν.

2 Ετών: Για την ηλικία αυτή είναι κατάλληλα τα puzzle με 2 κομμάτια ή 3, τα οποία μπορεί να απεικονίζουν ζωάκια ή αντικείμενα ή απλά να έχουν το ίδιο χρώμα

3 Ετών: Καθώς μεγαλώνουν μπορούν να χρησιμοποιούν puzzle με περισσότερα κομμάτια τα οποία είναι μεγάλα σε μέγεθος. (από 12 έως 24 ή και 40)

4+ ετών: Το παιδί πλέον μπορεί να παίζει με puzzle που έχουν περισσότερα κομμάτια  τα οποία είναι πιο μικρά και ίσως με πιο πολύπλοκες εικόνες.

Τα οφέλη του puzzle

Η ενασχόληση του παιδιού με τα παιχνίδια και ειδικότερα με τα puzzle το βοηθάει να αναπτυχθεί και να γνωρίσει τις δυνατότητες που έχει. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να είμαστε υποστηρικτικοί, να μην επεμβαίνουμε ακόμα και όταν βλέπουμε ότι δεν βρίσκει το κομμάτι που ζητάει, αλλά απεναντίας να είμαστε ενθαρρυντικοί και απλοί παρατηρητές στην προσπάθεια του.

παιδί και παιχνίδι

Διαβάστε επίσης

messy & sensory play

συμβολικό παιχνίδι

χειροτεχνίες – ζωγραφική

κατασκευές lego

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *