Οφέλη του messy play

Messy play ή αλλιώς …ας λερωθούμε ελεύθερα

 Τι είναι αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη messy play;

Ίσως σκεφτόμαστε ένα ακατάστατο δωμάτιο, πανικό, έλλειψη οργάνωσης ή ακόμα και μια ακατανόητη απορρύθμιση. Πολύ συχνά δίνεται αρνητική ερμηνεία σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλα τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά.

Τι είναι πραγματικά το messy play;

Το messy play ή αλλιώς ακατάστατο παιχνίδι είναι περισσότερο παιχνίδι αισθήσεων ,όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να ανακαλύψουν, να πειραματιστούν, να γνωρίσουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και τελικά να μάθουν τις δυνατότητες τους και τον κόσμο ολόκληρο.

Στο messy play δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουν ή να δημιουργήσουν κάτι.

Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές υφές και υλικά και με γνώμονα την φαντασία τους, να εκμεταλλευτούν κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να παίξουν με τα υλικά αυτά.

Το messy play  είναι κάτι περισσότερο από ακαταστασία που οδηγεί σε πλύσιμο ή γενικό καθάρισμα. Είναι ο τρόπος για να μάθουν , να λάβουν νέες γνώσεις και να αναπτυχθούν νοητικά. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της ίδιας της συμμετοχή των παιδιών και όχι με την παθητική μάθηση και παρατήρηση.

Κοινώς, χρειάζεται να λερώσουν τα χέρια τους, να πιάσουν το χώμα , να παρακολουθήσουν την δράση- αντίδραση των πράξεων τους και τελικά να λάβουν γνώση για το περιβάλλον τους.

Γονείς και messy play

Μια έρευνα που έγινε το 2014 στην Αγγλία ανάμεσα σε 2000 γονείς, αποκάλυψε ότι τα 2/3 αυτών αποθάρρυναν τα παιδιά τους ως προς το ακατάστατο παιχνίδι , ενώ περισσότερα από τα 2/5 θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να παίζουν με το ipad παρά με τη ζωγραφική.  

Ο Steven Chown διευθυντής ανάπτυξης προγραμμάτων για το Play England δήλωσε:

”Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι πολλοί γονείς γίνονται πιο αποτρεπτικοί. Το να λερώνεται ένα παιδί είναι μέρος μιας ευτυχισμένης, υγιούς παιδικής ηλικίας και ένα τέτοιο παιχνίδι συνδέεται με μια σειρά από γνωστικά και αναπτυξιακά οφέλη. Τα σημερινά παιδιά θα κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που κάναμε όταν ήμασταν παιδιά- σκαρφάλωμα  σε δέντρα, πίτα από λάσπη και χοροπηδητό σε λακκούβες- οπότε είναι σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν αυτή τη μορφή παιχνιδιού και να μην ανησυχούν πάρα πολύ για το χάος”

Οφέλη του messy play

Σκεπτόμενοι τα οφέλη που κερδίζουν τα παιδιά από την ενασχόληση τους με το «ακατάστατο παιχνίδι» χρειάζεται να επισημάνουμε πρώτα την διασκέδαση και την χαρά που αποτυπώνεται στα πρόσωπα τους όσο πειραματίζονται και ανακαλύπτουν νέους τρόπους παιχνιδιού . Η ζωντάνια , η ελευθερία κινήσεων και η χαρά της ανακάλυψης είναι ήδη αρκετά για να μας πείσουν να  αφήσουμε τα παιδιά μας ελεύθερα.

Στα πολύ σημαντικά οφέλη προστίθενται τα εξής:                  

Οφέλη του messy play

Ευκαιρίες για messy play

Το ιδανικό παιχνίδι για τα παιδιά βρίσκεται έξω στη φύση ανάμεσα στο χώμα, τα ξύλα και τις πέτρες. Όμως το «ακατάστατο παιχνίδι» βρίσκεται και εντός του σπιτιού μέσω της εξερεύνησης  νέων υλικών και τον συνδυασμό διαφορετικών υφών.

Για να αποφύγουμε τον εκνευρισμό μας λόγω του ακατάστατου παιχνιδιού μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για αυτόν. Όταν επισκεφθούμε έναν εξωτερικό χώρο ,όπως μια λίμνη, ένα χωράφι κ.λ.π, αφήνουμε τα παιδιά μας ελεύθερα να ανακαλύψουν το μέρος και να λερωθούν άφοβα. Εμείς μπορούμε να έχουμε μαζί μας δεύτερη αλλαξιά από ρούχα , πετσέτες και νερό.

Στο σπίτι τα παιδιά μπορούν να παίξουν μέσα σε μεγάλες λεκάνες με νερό και να προσθέτουν όσπρια, σόδα, ξύδι, αλάτι και ότι άλλο φανταστούν . Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στρώσουμε από κάτω ένα μεγάλο σεντόνι, πετσέτες ή πολύ απλά να μεταφέρουμε το παιχνίδι έξω στο μπαλκόνι ή το μπάνιο.

Οφέλη του messy play

Πριν βάλουμε το μολύβι στο χέρι του παιδιού,

το χέρι αυτό πρέπει να σκάψει, να σκαρφαλώσει, να πιέσει,

να σπρώξει, να τραβήξει, να ζυμώσει, να στρίψει και να τσιμπήσει

σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με πολλά και διάφορα υλικά!

Amanda Morgan

Διαβάστε επίσης

sensory play

συμβολικό παιχνίδι

χειροτεχνίες – ζωγραφική

κατασκευές lego

παζλ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *